U bevindt zich op: Home Mens en organisatie Innovatieprijs

Innovatieprijs

Innovatie is bij het RIVM een belangrijk aandachtspunt. Om dit verder te stimuleren, heeft de Directieraad in 2014 de Innovatieprijs ingesteld. Medewerkers die een goed idee hadden voor een urgent probleem, werden uitgenodigd hun idee te ‘pitchen’. In 2014 werden 36 ideeën ingediend waar uiteindelijk drie winnaars uit voortkwamen.

‘Ik heb nu last’ app

Het team van Joost Wesseling (milieukwaliteit), laat met de ‘ik heb nu last’ app gebruikers straks op een eenvoudige wijze rapporteren of ze wel of geen last hebben van hun luchtwegen. De gebruikers ontvangen daarmee vervolgens ook weer informatie retour over de luchtkwaliteit. Op deze manier kunnen we bij het RIVM beter inzicht krijgen in de rol van de lokale luchtkwaliteit op luchtwegklachten, terwijl de gebruiker beter wordt geïnformeerd en advies op maat krijgt. 

Overhandiging innovatieprijs

FAST-IMM

Het team van Elena Pinelli Ortiz, (immunologie) heeft met FAST-IMM een snelle, eenvoudige en goedkope test voor immunologische reacties in handen. Deze test is gebaseerd op een klein druppeltje bloed in plaats van de grote hoeveelheden die nu nog voor de test nodig zijn. Het zou kostenbesparend moeten werken en met de test is men minder afhankelijk van commerciële testen. Door de eenvoud is de test ook makkelijker in te zetten in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden of grootschalig bevolkingsonderzoek via biobanken.

‘Snel, safe en simpel’

Het team van Peter Keizers (gezondheidsbescherming), kwam met het voorstel om ‘handheld’ detectieapparatuur (spectrofotometers) toe te passen om ter plekke eenvoudig en snel chemische analyses te kunnen uitvoeren. Zo kunnen bijvoorbeeld inspectiediensten een preselectie maken van laboratoriummonsters, of kunnen partydrugs worden gescreend tijdens dansevenementen.

Alle winnaars kregen eenzelfde geldprijs om – binnen een jaar - het idee verder uit te werken. Het team van Joost Wesseling kreeg bovendien een mooie wisseltrofee uitgereikt.

Service